Utrzymanie odpowiedniej czystości w gastronomicznych obiektach obejmuje także dbałość o system odprowadzający ścieki. Na naszym rynku jest dostępnych kilka skutecznych technik na usuwanie tłuszczowych złogów z instalacji odtłuszczających. Najbardziej popularną metodą będzie czyszczenie separatorów tłuszczu ręczne, które polega na opróżnieniu całego zbiornika i usunięciu osadów przy pomocy szpachelek, szczotek i innych narzędzi.
Pracownicy serwisowi otwierają pokrywę do separatora, wybierają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a później czyszczą wnętrze urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim w przypadku małych separatorów, kiedy ilość nagromadzonego tłuszczu nie jest duża. Alternatywnym rozwiązaniem jest próżniowe czyszczenie, które wykorzystuje nowoczesne asenizacyjne pojazdy posiadające ssące pompy o dużej mocy. Końcówka ssącego węża wprowadzana jest do środka separatora, a powstałe podciśnienie zasysa całą zawartość do cysterny na pojeździe.
Metoda ta sprawdza się bardzo dobrze przy większych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń. Zaletą jest duża szybkość oraz możliwość opróżniania jednocześnie kanalizacyjnych studzienek znajdujących się w pobliżu. Wadą zaś bywa mocno ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, gdzie można nie dociągnąć węża ssącego. Wykonując przegląd separatorów pasuje zwrócić uwagę na stan sitek i filtrów, które również mogą wymagać czyszczenia lub wymiany. W ostatnich latach pojawiło się również biologiczne czyszczenie, wykorzystujące specjalne preparaty zawierające bakterie.
+Tekst Sponsorowany+